Ne zdravimo, ampak pustimo: Carl Jung

Kako opustiti trpljenje in zaživ

Opuščanje bolečine

Kako opustiti trpljenje in stopiti naprej

Carl Jung:

"Ne zdravimo, ampak pustimo."
Bolečina boli samo tistega, ki jo nosi.

V članku bomo prebrali:

Uvod:
Vsi se v življenju srečujemo z bolečino – čustveno, fizično ali mentalno. Kljub temu, da je naravno, da si želimo najti način, kako se te bolečine znebiti, Carl Jung poudarja, da v resnici ne zdravimo ničesar. Kot pravi, "preprosto pustimo." To pomeni, da je ključ do preobrazbe v sprejemanju bolečine in njenem opuščanju, ne v boju proti njej.

Podobno misel deli tudi vietnamski zen mojster Thich Nhat Hanh, ki je rekel: "Ljudje težko opustimo svoje trpljenje. Zaradi strahu pred neznanim imajo raje trpljenje, ki je znano." To je globok vpogled v našo človeško naravo – raje se držimo tistega, kar poznamo, tudi če je to boleče, kot da bi tvegali neznano, ki bi lahko prineslo olajšanje.

Oprijemanje bolečine – zakaj ostanemo obtičani?

Slaba novica je, da ko se oprimemo prizadetosti, ostanemo obtičani. To pomeni, da nas preteklost drži v svojem primežu in preprečuje, da bi se premaknili naprej.

Ljudje pogosto podzavestno verjamemo, da če bomo pustili bolečino, bomo izgubili del sebe ali ne bomo več imeli kontrole nad svojim življenjem. Ampak resnica je, da nas držanje bolečine samo omejuje in otežuje našo pot naprej.

Sočutje do sebe

Jungova perspektiva je, da je opuščanje bolečine dejanje sočutja do sebe. Ko si dovolimo, da pustimo preteklost za sabo, s tem izkažemo prijaznost in razumevanje do samega sebe. To mi daje dovoljenje, da grem naprej, ne da bi vlekel težo preteklih ran in prizadetosti.

Sočutje do sebe pomeni, da se zavedamo svojih omejitev, vendar hkrati vemo, da smo sposobni rasti in preobrazbe.

Strah pred neznanim in pogum za naprej

Strah pred neznanim nas pogosto drži nazaj. Thich Nhat Hanh pravilno ugotavlja, da mnogi raje izbiramo znano trpljenje, ker je to lažje obvladovati kot tvegati nekaj novega.

Ampak prava moč in pogum prihajata iz naše sposobnosti, da se soočimo z neznanim in stopimo naprej, tudi če ne vemo točno, kaj nas čaka. Jungov in Thich Nhat Hanhov nasvet je jasen – dajmo si priložnost, da živimo brez bremen, tako da pustimo za sabo bolečino in odpremo srce novim priložnostim.

Zaključek

Opuščanje bolečine ni enostavno, a je ključno za osebno rast in notranji mir. Carl Jung in Thich Nhat Hanh nas učita, da moramo biti sočutni do sebe in da je opuščanje bolečine dejanje poguma. Sprejemanje neznanega nam omogoča, da presežemo svoje pretekle rane in stopimo na pot svobode ter novega začetka.

Preberi še:


Oznake: